Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πότε να μιλήσετε στα παιδιά σας για το σεξ;






-->
           Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη συζήτηση είναι από τις πιο άβολες και περίεργες στιγμές που καλείται να βιώσει ένας γονιός. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ενημερωθεί ένα παιδί για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Με ποια λόγια πρέπει να αρχίσουν; Πώς μπορούν να αποφύγουν την αμηχανία της στιγμής;
            Όσο πιο μικρά, λοιπόν, είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολο είναι να συζητήσουμε μαζί τους γιατί σε αυτή την ηλικία δεν έχουν ακόμη αναστολές για θέματα που σχετίζονται με το σεξ ούτε το βλέπουν με πονηριά. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας ηλικίας. Η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε στα παιδιά σας είναι όταν αρχίσουν εκείνα να σας ρωτούν. Πότε, όμως, ένα παιδί αρχίζει να αναρωτιέται για τα «ιδιαίτερα» σημεία του σώματος του; Ουσιαστικά, αυτό ξεκινάει ταυτόχρονα με την γέννηση του. Μπορεί ένα μικρό παιδί να μην γνωρίζει την έννοια του σεξ, αλλά γνωρίζει πολύ καλά την ευχαρίστηση των οργάνων του. Κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ένα παιδί αρέσκεται να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα.
            Η όλη κουβέντα, λοιπόν, γύρω από το σεξ ή την αναπαραγωγή, όπως είπαμε, αρχίζει όταν το παιδί δείξει ότι ενδιαφέρεται για το θέμα και έχει απορίες. Οι γονείς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι θα μιλήσουν έτσι όπως θα μιλούσαν για οποιαδήποτε φυσιολογική λειτουργία, όμως με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού. Με απλά λόγια, κατανοητούς όρους, αμεσότητα και κυρίως λέγοντας την αλήθεια «μεταφρασμένη» στην παιδική γλώσσα. Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί ρωτήσει «πώς γεννιούνται τα παιδιά;», η απάντηση είναι «το σποράκι του µπαµπά μπαίνει στην κοιλίτσα της µαµάς και γίνεται το μωρό» και όχι «τα φέρνει ο πελαργός. Οι απαντήσεις των γονέων πρέπει να είναι ακριβείς, απαντώντας μόνο σε αυτό που ρωτά το νεαρό μέλος της οικογένειας και ενθαρρύνοντας το να εκφράσει κι άλλες απορίες.
            Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, για πολλούς γονείς, το συγκεκριμένο θέμα είναι ταμπού. Το πρόβλημα δεν είναι το πώς μιλάς σε ένα παιδί για το σεξ, αλλά το αν μιλάς. Ιδιαίτερα, στην ελληνική κοινωνία, εξαιτίας κουλτούρας, παραδόσεων, θρησκείας κλπ, πολλοί αποφεύγουν τέτοιες κουβέντες, λέγοντας ένα ξερό «θα μάθεις όταν μεγαλώσεις». Ακόμη κι αυτοί που παίρνουν την απόφαση να καθίσουν με το παιδί τους και να συζητήσουν, νιώθουν μεγάλη ντροπή. Για αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικά παραμύθια τα οποία μπορούν να συμβουλευτούν οι γονείς για περισσότερες πληροφορίες, προτού προχωρήσουν στην συζήτηση. Επίσης, το να αφήσουν το παιδί να ρωτάει και αυτοί απλώς να απαντούν θα μειώσει κατά πολύ την αμηχανία τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτή την συζήτηση πρέπει και οι δυο γονείς να είναι παρόντες και να συμφωνούν μεταξύ τους, ώστε να μην δώσουν την εντύπωση πως μόνο ο ένας από τους δύο έχει άνεση, ενώ ο άλλος έχει κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία μαζί του. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφορά στην προσέγγιση ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.
            Τέλος, μια γενική συμβουλή την οποία είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι απαντάμε πάντα στο παιδί, απαντάμε με ειλικρίνεια, σύντομα, απλά και ανάλογα με την ηλικία του. Να θυμάστε ότι το παιδί στις μικρές ηλικίες ικανοποιείται εύκολα με μια απλή απάντηση. Να θυμάστε όμως ότι ακόμα και να πούμε και κάτι περισσότερο απ’ ότι ίσως απαιτεί η ηλικία του δεν προκαλούμε κανένα κακό. Μη νιώθετε επίσης αδυναμία επειδή μπορεί να σας διαφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες σχετικές με ένα θέμα που σας ρώτησε το παιδί. Σίγουρα το δικό του μυαλό δεν πήγε μέχρι εκεί. Κι αν νιώθετε άβολα να συζητήσετε ένα συγκεκριμένο θέμα πέστε του το και προσπαθήστε μαζί να ξεπεράσετε την αδυναμία σας.