Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Εφιάλτης ή Νυχτερινός Τρόμος;




Τί είναι ο εφιάλτης

Όταν το παιδί βλέπει εφιάλτη ξυπνάει φοβισμένο. Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να το ηρεμήσουμε γιατί το παιδί μπορεί να φέρνει στο μυαλό του το περιεχόμενο του εφιάλτη και να μη μπορεί να ξανακοιμηθεί. Συνήθως, μια αγκαλιά είναι αρκετή για να μπορέσει να ηρεμήσει και να ξανακοιμηθεί.

Εφιάλτες βλέπουν τα παιδιά όλων των ηλικιών. Χρονικά, οι εφιάλτες«έρχονται» όταν μπαίνουμε στο στάδιο REM (Rapid Eye Movement,γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών. Είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών) δηλαδή αρκετές ώρες μετά από τη στιγμή που πέφτουμε για ύπνο. Οι εφιάλτες μπορεί να «καθρεφτίζουν» ανησυχίες του παιδιού, φοβίες και άγχη που βίωσε μέσα στη μέρα.

Τί είναι ο Νυχτερινός Τρόμος

Οι νυχτερινοί τρόμοι ταλαιπωρούν συνήθως παιδιά από 2 έως 6 χρονών. Συμβαίνουν νωρίς τη νύχτα, σχεδόν 2-3 ώρες από τη στιγμή που το παιδί θα κοιμηθεί και το παιδί βρίσκεται σε μία ενδιάμεση κατάσταση ύπνου-ξύπνιου. Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τρόμου το μυαλό του παιδιού παραμένει σε κατάσταση ύπνου, ενώ το σώμα φαίνεται να έχει ξυπνήσει.
Οι εκφράσεις του προσώπου είναι έντονες. Το παιδί μπορεί να ουρλιάζει, να κλαίει και να δείχνει υπερβολικά φοβισμένο, ενώ δεν αναγνωρίζει τους γονείς του. Εάν προσπαθήσει ο γονέας να το πιάσει ή να το σταματήσει, το παιδί αντιδράει, σπρώχνει και προσπαθεί να ξεφύγει. Όμως, είναι μια κατάσταση που το παιδί δεν θυμάται το πρωί και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μόνο απαιτείται ψυχραιμία από τους γονείς. Οι νυχτερινοί τρόμοι ξεπερνιούνται όσο το παιδί μεγαλώνει.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του νυχτερινού τρόμου

- Το παιδί είναι τρομαγμένο, κλαίει, φωνάζει αλλά δεν μπορείτε να το ξυπνήσετε ή να το ηρεμήσετε
- Τα μάτια του είναι ανοιχτά αλλά δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία

σας

- Το παιδί τρομάζει με αντικείμενα ή ανθρώπους που βλέπει μέσα στο δωμάτιο του
- Το επεισόδιο κρατάει από 5 λεπτά μέχρι 30
- Δεν θυμάται τίποτα το πρωί


Τί κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις

Εφιάλτες
Όταν το παιδί έχει εφιάλτες, αρκεί να το καθησυχάσουμε και να μείνουμε λίγο μαζί του μέχρι να ξανακοιμηθεί ήσυχο. Είναι καλό την επόμενη μέρα να συζητάμε με το παιδί το όνειρο που είδε για να ανακαλύψουμε μέσα από την συζήτηση φόβους ή ανησυχίες που μπορεί να έχει.

Νυχτερινοί τρόμοι
Το παιδί φαίνεται σαστισμένο, φοβισμένο και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα κινδυνέψει. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα, δεν υπάρχουν σκαλιά που μπορεί να πέσει και ότι δεν κινδυνεύει να πέσει από το κρεβάτι. Όταν οι τρόμοι είναι έντονοι, οι ειδικοί προτείνουν το παιδί να κοιμάται σε χαμηλό στρώμα ή στο πάτωμα.

Μην προσπαθήσετε να ξυπνήσετε το παιδί

Συνήθως ο τρόμος κρατάει λίγα λεπτά ενώ εάν προσπαθείτε να παρέμβετε, θα παρατείνετε την διάρκεια του νυχτερινού τρόμου. Μπορείτε να ανοίξετε το φως και να του μιλάτε καθησυχαστικά.

Τί μπορούμε να κάνουμε προληπτικά

• Λίγες ώρες πριν τον ύπνο, το παιδί καλό είναι να αποφεύγει την τηλεόραση και να κάνει δραστηριότητες χαλαρές, χωρίς ένταση.
• Επίσης, αποφύγετε να ταΐζετε το παιδί αργά. Καλό θα ήταν να έχει φάει 1-2 ώρες πριν κοιμηθεί.
• Τέλος, σημαντικός παράγοντας για τους νυχτερινούς τρόμους είναι ο …ύπνος! Αν το παιδί δεν ξεκουράζεται και δεν κοιμάται αρκετές ώρες καθημερινά, είναι πιθανό να βιώνει νυχτερινούς τρόμους. Είναι σημαντικό λοιπόν, το παιδί να έχει σταθερή ώρα που πηγαίνει για ύπνο και να κοιμάται αρκετά.
• Ο πυρετός επίσης προκαλεί νυχτερινούς τρόμους.
Κρατήστε…ημερολόγιο! Εάν το παιδί βιώνει τον νυχτερινό τρόμο κάθε βράδυ την ίδια ώρα, ξυπνήστε το παιδί σας μισή ώρα πριν για 5 λεπτά( δώστε του να πιει νερό, να πάει τουαλέτα). Αυτό βοηθάει πολύ και συνήθως εάν το κάνετε 6-7 βράδια, οι νυχτερινοί τρόμοι είναι πιθανόν να αραιώσουν ή και να ξεπεραστούν!