Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Άγχος στην Παιδική Ηλικία


Άγχος δεν εμφανίζουν μόνο οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα παιδιά ανησυχούν εξίσου με τους ενήλικες για διάφορα θέματα και καταστάσεις. Ωστόσο, το άγχος των παιδιών εκδηλώνεται διαφορετικά: δηλαδή οι ενήλικες συνήθως "σωματοποιούν" το άγχος τους ενώ τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικά προβλήματα.
Τα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στα παιδιά ποικίλουν έχουν να κάνουν με τους γονείς, την ευρύτερη οικογένεια ή και με τις δραστηριότητες του ίδιου του παιδιού.


Γεγονότα από τους γονείς: 
ο θάνατος ενός από τους γονείς, ο χωρισμός των γονιών, ο εθισμός (στο ποτό, στα ναρκωτικά, χαρτοπαιξία) ενός από τους γονείς, η ανεργία στο γονιό που ήταν συνηθισμένος/η να δουλεύει, η επανασύνδεση γονιών που είχαν χωρίσει, ο χωρισμένος γονιός που αποκτά έναν καινούριο σύντροφο ή ξαναπαντρεύεται, κάποιος από τους δύο γονείς στην φυλακή, η κατάθλιψη ενός γονιού για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Γεγονότα από την οικογένεια: 
ο θάνατος ενός από τα αδέλφια του/της, ο αποχωρισμός από τον ένα γονιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σοβαρή ασθένεια ενός από τα μέλη της οικογένειας, η γέννηση ενός αδελφού/ής, ο ερχομός και η συγκατοίκηση με κάποιο καινούριο πρόσωπο στο σπίτι, ένα από τα αδέλφια φεύγει από το σπίτι, ο θάνατος ενός κατοικίδιου ζώου, η αλλαγή σπιτιού, η απώλεια φροντίδας και επίβλεψης για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια.

Γεγονότα από το ίδιο το παιδί: 
η ασθένεια, ο τραυματισμός και η παραμονή σε νοσοκομείο, η σεξουαλική κακοποίηση ή η εκμετάλλευση από ένα μεγαλύτερο άτομο, η σωματική κακοποίηση, η αρχή ή το τέλος του σχολείου, η αλλαγή στο πως περνάει τις ελεύθερες ώρες,η δυσκολία να δημιουργήσει και να διατηρήσει φιλίες.
 
Τα συμπτώματα του άγχους στα παιδιά αφορούν σωματικά προβλήματα, αλλαγή στην συμπεριφορά και διαταραχή στις σχέσεις του/της με τους άλλους. 


Σωματικά συμπτώματα: 
υπερβολικό κλάμα χωρίς φαινομενική αιτία 
προβλήματα ύπνου (υπνοβασία, αϋπνία ή υπερβολικές ώρες ύπνου) 
προβλήματα στην διατροφή ή στο βάρος 
σφίξιμο ή τρίξιμο στα δόντια κατά την διάρκεια του ύπνου ή και ξύπνιο 
υπερκινητικότητα ή συνεχής κούραση 
μυοσπασμοί (νευρικά τίκ), όπως παίξιμο των ματιών ή μυών του προσώπου 
νυχτερινή ενούρηση (ειδικά σε μεγαλύτερα παιδιά) 
εφιάλτες 
τραύλισμα 
δυσκολία στην συγκέντρωση και διάσπαση προσοχής 


Συμπτώματα συμπεριφοράς:

παλινδρόμηση σε νεώτερη ηλικία 
αποτυχία στο σχολείο 
σκληρότητα σε ανθρώπους ή ζώα 
φυγή από το σπίτι 
ψέματα ή εξαπάτηση 
εκρήξεις θυμού ή ξαφνικής οργής 
υπερβολική ονειροπόληση 
τελειομανία – όλα πρέπει να είναι τέλεια 
εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες 


(Πηγή: internet)