Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το παιδί μου αυνανίζεται...



Πριν λίγο καιρό συζητώντας με μια μαμά, μεταξύ άλλων, μου ανέφερε και ένα θέμα που όπως το έθεσε η ίδια, την προβληματίζει αρκετά και δεν ξέρει πώς να το χειριστεί. Το θέμα είναι η 3,5 χρονών κορούλα της, η οποία τρίβει συνεχώς τα γεννητικά της όργανα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την συζήτηση σκέφτηκα να γράψω ένα κείμενο για τον παιδικό αυνανισμό.
Ο παιδικός αυνανισμός είναι μια συμπεριφορά που εκδηλώνεται συχνά τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια και συμβαίνει στα πλαίσια της ανακάλυψης του σώματος τους. Το παιδί μπορεί να χαϊδεύει τα γεννητικά όργανα είτε με το χέρι του, είτε να τρίβεται στα έπιπλα, στο πάτωμα, να τρίβεται σε ένα αρκουδάκι του ή σε μια κούκλα. Το παιδί καθώς «χαϊδεύεται» νιώθει ευχαρίστηση και αυτή ακριβώς η αίσθηση είναι που του προκαλεί και την εθιστική συμπεριφορά και το επαναλαμβάνει. Ο αυνανισμός είναι ένας τρόπος για να ανακαλύψει το παιδί το σώμα του. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να νιώθετε άβολα ούτε να ανησυχείτε. Δεν πρόκειται άλλωστε για μια συμπεριφορά ανάλογη των ενηλίκων. Συνεπώς δεν χρειάζεται πανικός!
Πώς μπορεί να αντιδράσει ο γονιός;
Ως γονείς είναι ωφέλιμο να δώσετε χώρο και χρόνο στο παιδί σας ώστε να ωριμάσει σωματικά, χωρίς να επικρίνετε τον αυνανισμό τους, καθώς μια τέτοια στάση θα μπορούσε να του δημιουργήσει ενοχές και φόβο.
Ένας τρόπος για να χειριστούν οι γονείς μια τέτοια κατάσταση είναι με τη μέθοδο «απόσπασης της προσοχής». Δηλαδή χωρίς να επκεντρωθούν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά, να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού, κατευθύνοντας το προς μια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, μπορούν να του δείξουν κάτι άλλο, να του δώσουν ένα παιχνίδι του, να καλέσουν το παιδί να δουν μαζί τηλεόραση κ.ο.κ. Τέλος, οι γονείς, μετά τα τρία του χρόνια, ως κομμάτι της ανατροφής του, πρέπει απλά να του μάθουν τη αιδώ: δηλαδή ότι μπορεί να χαϊδεύεται αλλά όχι μπροστά στους άλλους. Εφόσον, λοιπόν, ο αυνανισμός γίνεται μέσα στον ιδιωτικό χώρο του παιδιού, είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που το βοηθάει να ανακαλύψει τον εαυτό του και να μεταβεί ομαλά και σταδιακά προς την εφηβεία και την ενηλικίωση.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι οι γονείς να είναι περισσότερο παρατηρητικοί. Όπως συμβαίνει και με όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του παιδιού, έτσι και ο παιδικός αυνανισμός αν φθάσει σε ακραία όρια, γίνεται πρόβλημα ή μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου ήδη υπάρχοντος προβλήματος. Το παιδί μπορεί να καταφεύγει στον αυνανισμό για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, όταν δεν λαμβάνει την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση από το περιβάλλον του ή όταν δέχεται πίεση. Η πίεση θα μπορούσε να προέρχεται από πολλές πηγές: από αλλαγή στις συνήθειες της οικογένειας,  από αγχωμένους γονείς ή από γονείς που τσακώνονται η από γονείς που δεν ασχολούνται καθόλου με το παιδί. Στερημένα ή δυστυχισμένα παιδιά καταφεύγουν στα γεννητικά τους όργανα για παρηγοριά και αναπλήρωση. Αν σας ανησυχεί η συμπεριφορά του παιδιού σας και ο αυνανισμός έχει φθάσει σε ακραία όρια,  καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη κάποιου ειδικού.