Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αγχώδεις Διαταραχές:Αγοραφοβία


           Η αγοραφοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής. Με τον όρο αγοραφοβία περιγράφεται ο φόβος και το έντονο άγχος του ατόμου να βρίσκεται σε μέρη ή καταστάσεις και γενικά σε μέρη όπου πιστεύει ότι είναι δύσκολο να φύγει ή είναι δύσκολο να λάβει βοήθεια στην περίπτωση που εκδηλώσει κρίση πανικού.
       Έτσι, λοιπόν, με την αίσθηση του επερχόμενου πανικού το άτομο αποφεύγει τα μέρη όπου σκέφτεται ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι με αγοραφοβία αισθάνονται ανασφαλείς σε οποιαδήποτε δημόσια μέρη, ειδικά σε μέρη όπου μαζεύεται κόσμος. Οι φόβοι μπορεί να βιώνονται τόσο έντονα ώστε μερικοί άνθρωποι είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι στα σπίτια τους. Υποφέρουν τόσο πολύ που είναι δυνατόν να μη θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι τους. Όταν βγαίνουν, το κάνουν με μεγάλη δυσκολία ή όταν συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογένειας τους ή ένα φίλο τους.
        Η αγοραφοβία όπως αναφέρεται και παραπάνω, συνδέεται στενά με την διαταραχή πανικού. Είναι συχνά φυσικό επακόλουθο του πανικού. Ωστόσο, όπως η διαταραχή πανικού μπορεί να εμφανίζεται μόνη της χωρίς αγοραφοβία, έτσι και η αγοραφοβία δεν συνοδεύεται πάντα από διαταραχή πανικού. Το 67% των ασθενών που πάσχουν από αγοραφοβία είναι γυναίκες. Η διαταραχή μπορεί να αρχίσει απότομα ή να εγκατασταθεί σταδιακά. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 30 έως 40 ετών.
            Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αγοραφοβίας
  • Φόβος για μέρη συνάθροισης, όπως λαϊκή αγορά ή εστιατόρια.
  • Ανικανότητα να φύγετε από το σπίτι για μεγάλες περιόδους.
  • Αίσθηση ανικανότητας και ανημποριάς.
  • Υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους.
  • Προβλήματα στην αναπνοή.
  • Ταχυκαρδία, ναυτίες, ζαλάδα.
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου.
  • Υπερβολικό ιδρώτα.
       Βέβαια, τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόλις το άτομο απομακρυνθεί από το μέρος που του προκάλεσε την κρίση. Μάλιστα, δεν τολμάει να πάει ξανά σε αυτό το μέρος από φόβο μήπως και ξαναζήσει αυτόν τον εφιάλτη. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ένας αγοραφοβικός δεν εκδηλώνει κρίσεις πανικού, αλλά νιώθει απλά άγχος, περιμένοντας την επόμενη κρίση. Σε αυτές τις περιπτώσεις με τον καιρό αυξάνονται τα αγχώδη συμπτώματά του.
       Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η αγοραφοβία αλλά και γενικότερα οι αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζονται. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί αποτελεσματικές θεραπείες για διαρκή ανακούφιση από τις φοβίες.