Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ομάδα Γονέων


ΝΕΟ!!Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πέραν των καθορισμένων συναντήσεων θα οργανώνονται επιπλέον ενημερωτικές συναντήσεις με ομιλητές: παιδαγωγούς, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, διαιτολόγους για να ενημερωθούν οι γονείς για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να τους απασχολεί!

Τί είναι η Ομάδα Γονέων;


-Είναι όπως κάθε άλλη ομάδα;


-Μια σειρά διαλέξεων;


-Απλά ακούω και τίποτα άλλο;


Το να είσαι γονέας στην εποχή μας, δεν είναι πια αυτοσχεδιασμός. Δεν μπορούμε πια να προφασιζόμαστε ότι αυτά που μάθαμε ως παιδιά τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να δείχνουμε άγνοια ή να περιφρονούμε τις πρόσφατες κατακτήσεις των ανθρωπιστικών επιστημών σχετικά με την ψυχολογία του παιδιού.


Ιδιαίτερα σήμερα που οι απαιτήσεις, κοινωνικές και οικονομικές, μπορούν να οδηγήσουν σε μη προβλέψιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτό επιβάλλεται να αποκτήσουμε, σταδιακά, συνείδηση των σχέσεων που συνδέουν την οικογένεια ως ομάδα και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ αυτής και άλλων κοινωνικών ομάδων.


Έτσι μπορεί να προσδιοριστεί η δράση της Ομάδας Γονέων: ενημέρωση και διαμόρφωση-διαφοροποίηση.



Σκοπός της Ομάδας Γονέων


  • Να ενημερώσει τους γονείς γύρω από τα αναπτυξιακά θέματα των παιδιών τους.
  • Να ενθαρρύνει τους γονείς να υιοθετήσουν μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
  • Να βοηθήσει τους γονείς να αναζητήσουν πιο λειτουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων.
  • Να ενισχύσει τους γονείς στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, ώστε να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στο γονεϊκό τους ρόλο.
  • Να βοηθήσει στη διαφοροποίηση και στον εκσυγχρονισμό του ρόλου των γονέων
  • Να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας ως αναντικατάστατο φορέα αγωγής του παιδιού
  • Να διαφυλάξει την ψυχική υγεία του παιδιού  -του μελλοντικού ενήλικου ατόμου.





Θεματικές ενότητες


Τα θέματα της Ομάδας χωρίζονται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα αλλά και τις προτιμήσεις των μελών της κάθε ομάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από αυτά  ανά ηλικιακή ομάδα.


1.    Ομάδα γονέων βρεφικής - νηπιακής ηλικίας
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά τους ηλικίας (0 – 6 ετών) όπως π.χ. εκπαίδευση τουαλέτας, όρια, ζήλια, κλπ.
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Στάδια ψυχοκινητικής εξέλιξης, βάδισμα, ομιλία. Η κοινωνικοποίηση του νηπίου. Το νηπιαγωγείο και η σημασία του.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Δυσκολίες στον ύπνο του παιδιού. Ο φόβος και το παιδί. Οι ερωτήσεις του παιδιού, το παιδί ρωτάει πώς γεννήθηκε. Η ζήλια. Οι 'τιμωρίες' και το παιδί. Το παιχνίδι, ζωτική ανάγκη του νηπίου.


2.    Ομάδα γονέων σχολικής ηλικίας
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά τους ηλικίας (6 – 12 ετών) όπως π.χ. σχολική επίδοση, εξωσχολικές δραστηριότητες, κλπ.
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Είναι έτοιμο το παιδί για το σχολείο; Προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο και ο ρόλος των γονέωνΗ σχολική ζωή του παιδιού και η ένταξη στη σχολική ομάδα. Βασικές ανάγκες του παιδιού της σχολικής ηλικίας. Ο ελεύθερος χρόνος.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Το παιδί που δεν αποδίδει στο σχολείο-αίτια, παιδαγωγική αντιμετώπιση. Τι είδους βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στο παιδί. Οι φίλοι του παιδιού. Το παιχνίδι - η κίνηση, οι ανάγκες του μαθητή. Το σύστημα μελέτης. Η συνεργασία των γονέων με το σχολείο.



3.    Ομάδα γονέων εφηβικής ηλικίας
Στόχος αυτής της ομάδας είναι οι γονείς να πληροφορηθούν σχετικά με διάφορα αναπτυξιακά θέματα που αφορούν τα παιδιά τους ηλικίας (13 – 18 ετών) όπως π.χ. ανεξαρτητοποίηση, εξαρτήσεις, επαγγελματικός προσανατολισμός, χρήση διαδικτύου, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κλπ.
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η προεφηβική και εφηβική ηλικία από βιολογική και ψυχολογική άποψη. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εφηβείας. Πώς βλέπουν οι έφηβοι τους γονείς, τον εαυτό τους, το σχολείο, την κοινωνία. Πώς βλέπουν οι μεγάλοι τους εφήβους. Δεύτερη κρίση προσωπικότητας. Στάσεις των γονέων στα προβλήματα των εφήβων. Τα χρήματα, οι νυκτερινές έξοδοι, διαδίκτυο.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η σεξουαλική αγωγή και ο έφηβος. Οι φιλίες στην εφηβική ηλικία. Ο ψυχολογικά ώριμος άνθρωπος. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα ωριμότητας. Ψυχολογική ενηλικίωση.

Σε τι βοηθά η συμμετοχή στη Σχολή Γονέων;

Η ομάδα προσφέρει στους γονείς την αίσθηση ότι «ανήκουν» και ότι μπορούν να πάρουν και να προσφέρουν στήριξη, εμπειρία και γνώση. Με τον καιρό, δημιουργείται μια ζεστή ατμόσφαιρα που αποδίδει το ζητούμενο: τη σταδιακή διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του γονέα, του ψυχισμού του και της σχέσης του με τα παιδιά του.




Τρόπος διεξαγωγής Ομάδας.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε στις ομάδες είναι βιωματικός, στηρίζεται δηλαδή στην ενεργή συμμετοχή των μελών της ομάδας. Πέρα από τις εισηγήσεις της συντονίστριας και τις διαδικασίες της ομάδας, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουλεύουν σε ομάδες και μέσω βιωματικών ασκήσεων να εξασκηθούν πάνω στα θέματα που θα συζητιούνται σε κάθε συνάντηση.



Διάρκεια ομάδων

1  ώρα και 30 λεπτά κάθε δεκαπενθήμερο

Οι ομάδες θα διαρκούν 4 μήνες  και η τακτική παρουσία των μελών είναι σημαντική για την ομαλή και άρτια λειτουργία της ομάδας.


Τόπος συναντήσεων

Καβέτσου 17, Μυτιλήνη


Συντονίστρια

Βερβέρη Μαρία

Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων