Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Επιλογή αθλήματος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.


Η άθληση στην παιδική ηλικία ευνοεί την καλή σωματική κατάσταση, ωστόσο δεν ταιριάζουν όλα τα είδη άθλησης σε όλα τα παιδιά και σε όλες τις ηλικίες. Βοηθήστε λοιπόν, το παιδί σας να βρει το κατάλληλο άθλημα. Σκεφτείτε αθλήματα που ταιριάζουν στα παιδιά και άλλες φυσικές δραστηριότητες που είναι προσιτές και φιλικές προς τα παιδιά. Με την δική σας ενθάρρυνση και στήριξη, βρείτε εκείνα τα αθλήματα που θα ανάψουν την σπίθα και θα ξυπνήσουν το ενδιαφέρον στα παιδιά σας. Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας σε τοπικές αθλητικές οργανώσεις και δράσεις και μοιραστείτε το δικό σας ενδιαφέρον και πάθος για την άθληση.

Δραστηριότητες ανάλογες με την ηλικία.

Το παιδί σας είναι πιθανό ενστικτωδώς να δείξει ενδιαφέρον για κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Ξεκινήστε με αυτό, ωστόσο πάντα να έχετε στο νου σας την ηλικία του, το επίπεδο ωριμότητας, καθώς και τις αντιληπτικές του δεξιότητες.
Ηλικία 2 με 5
Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά ξεκινούν να κατακτούν σιγά σιγά πολλές βασικές κινητικές δεξιότητες, ωστόσο είναι ακόμη μικρά για να συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο άθλημα. Πολλές δεξιότητες που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε ένα ομαδικό άθλημα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί. Εξαιτίας αυτού λοιπόν, καλό είναι να επιλέγονται δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται ως μη δομημένες και «ελεύθερες». Όπως για παράδειγμα, τρέξιμο, κολύμπι, να πετούν και να πιάνουν τη μπάλα, να πέφτουν κάτω και να κυλιούνται, να παλεύουν. Σε αυτή την ηλικία χρειάζεται να υπάρχει ένα ελεύθερο παιχνίδι χωρίς κανόνες. Ωστόσο, ακόμη και αν χρειάζεται να υπάρχουν κανόνες, και αυτοί πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του παιχνιδιού τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να προσηλωθούν σε οδηγίες και γι’ αυτό μαθαίνουν καλύτερα όταν ανακαλύπτουν μόνα τους ή πειραματίζονται.

Ηλικία 6 με 9
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η όραση τους αλλά και οι δεξιότητες προσοχής και μεταβίβασης (π.χ. να πετούν την μπάλα σε κάποια απόσταση) αναπτύσσονται. Είναι επίσης πια, περισσότερο ικανά να ακολουθήσουν κανόνες και οδηγίες. Ωστόσο,  τα παιδιά σε αυτή την ηλικία υπολείπονται ακόμη σε κινητικές και αντιληπτικές δεξιότητες, γι αυτό τον λόγο όποιο άθλημα και αν επιλεγεί χρειάζεται να προσαρμοστεί, σε ότι αφορά την οργάνωση και τις απαιτήσεις του, στα μέτρα και τις δυνατότητες αυτής της ηλικίας. Κατάλληλα σπορ σε αυτή την ηλικία είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ.

Ηλικία 10 με 12
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά πια έχουν εξελιχθεί αναπτυξιακά σημαντικά. Η ικανότητα τους να κατανοούν και να ανακαλούν στο μυαλό τους στρατηγικές που έχουν μάθει στο άθλημα τους, έχουν αναπτυχθεί αρκετά πια. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι έτοιμα πια τυπικά, να συμμετέχουν σε πιο σύνθετα αθλήματα (τα οποία απαιτούν πολλαπλές δεξιότητες), όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϋ.  Από αυτή την ηλικία επίσης τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία. Έτσι σωματικές διαφοροποιήσεις μεταξύ παιδιών ιδίως των αγοριών στην ίδια ηλικία φαντάζουν δραματικές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιλογή του αθλήματος που ταιριάζει στο παιδί.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, να τονίσουμε τη σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας για όλους και κυρίως για τα παιδιά, τα οποία μέσω της άθλησης έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν βασικές και σημαντικές δεξιότητες. Αν υπάρξει η κατάλληλη επιλογή δραστηριοτήτων αλλά και συμπεριφορών από μέρους των γονιών και των προπονητών, θα κτιστούν οι βάσεις ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να παρακινηθούν τα παιδιά στη φυσική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική άσκηση είναι χρήσιμη για τα παιδιά και γενικά όσο νωρίτερα αρχίζουν τόσο το καλύτερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου